joi, 1 septembrie 2011

Pielea grasa, o problema...






Multe dintre voi, in comentariile la postari va plângeti de diferite probleme ale pielii.
Asa m-am gândit sa vorbim mai pe larg despre aceste probleme.
Cele mai mari probleme le ridica tenul gras cu tendința acneica si tenul sensibil, alergic.
Le vom lua pe rând ca sa va expic pe larg cam cum sta treaba in ambele cazuri.
Eu fac parte dintre persoanele cu ten gras, mixt si sensibil. Iarna se transforma in ten mixt cu zone foarte uscate. Deci asta m-a facut sa devin asa obsedata de piele si ingrijirea ei.
Pe lângă toate astea, am nevoie in meseria mea de un ten impecabil asa ca m-am pus pe citit si studiat si iata concluziile ...

Pielea joacă un rol esențial nu doar în protejarea organismului împotriva factorilor externi, ci și în definirea estetică și emoțională a unei persoane. Pielea este ca o oglindă ce arată sănătatea și vitalitatea organismului, respiră, reflectă emoții, secretă sebum, secretă toxinele din organism și reacționează în funcție de starea persoanei. Pielea este un scut care apără organismul de agresiuni externe – poluare, raze UV, frig, vânt, fum, chimicale, și se manifestă conform modificărilor interne -hormoni, oboseală, sarcină, avitaminoză, malnutriție, diverse dezechilibre hormonale, emoționale, alimentare. Tenul îl putem considera ca fiind un ecran, un instrument de comunicare și convingere, un mijloc de exprimare.

Tipul pielii poate varia în timp în funcţie de vârstă, dietă, hormoni, predispoziție genetică,
dar reflectă și modul de viață al persoanei.
Istoricul comportamentului unei persoane de-a lungul timpului își pune amprenta pe aspectul și constituția pileii, în special a tenului.

Tenul gras: este un ten care ingrijit necorespunzator poate duce la un ten acneic. Este un ten lucios, cu porii deschisi, un ten care are un exces de sebum si care din acest motiv se va rida mai greu.

Rutina zilnică pentru tenul gras:

Tenul trebuie degresat cu un săpun de fata purificator, care sa inlature excesul de sebum si sa curate fata bine de impuritatile din aer.
Dupa se recomanda un tonifiant din apa florala ( lavanda, rozmarin)
Ceaiul verde infuzie racit si apoi pus intr-un recipient cu pulverizator. Apa termala este si ea foarte buna pt tenul gras, se pulverizeaza pe fata si se lasa sa se usuce.
Ceaiul de cimbru este si el foarte bun, deci cele cu pilea grasa, nu îl ocoliti.
Crema de zi terebuie sa fie ușoară, fluida sa aibă ca obiectiv hidratarea si ingrijirea pielii, iar seara se urmărește regenerarea si hranirea ei.
În funcţie de nevoile pielii și ținând cont de tipul pielii îngrijirea presupune aplicarea de compoziții hidratante, antiîmbătrânire, calmante, seboregulatoare, reparatoare, refermizante, etc după caz.

Cum si ce produse sa folosim?

-aplicarea regulată a unei loțiuni cu ingrediente seboregulatoare, apa termala, ceai verde, ceai de cimbru, toate trebuie sa nu va lipseasca din geanta. In timpul zilei nu ezitati sa va stropiti fata cu ele.
-ingrediente specifice recomandate pentru tenul gras sunt:  în general activii hidratanți, extract de castravete, argilă verde, acizi AHA, propolis.
-ca uleiuri vegetale se poate apela la uleiul de jojoba, susan, macadamia, struguri
-ca uleiuri esențiale se poate apela la cele cu acțiune specifică, cum ar fi: rozmarin, menta, cimbru, arbore de ceai.

Uleiurile vegetale combinate cu uleiurile esentiale trebuie date pe pielea umeda, masata bine pielea si apoi dupa 5-10 minute clatiti bine cu apa rece.
Repet:  nu lăsați tenul gras. Dupa puteți aplica o crema ușoară pentru zi cu factor de protecție, iar seara antirid, regeneranta, in funcție de ce are nevoie tenul vostru.

Gomajul

Gomajul, sau curățarea în profunzime ajută la eliminarea celulelor moarte şi curăţă în profunzime impurităţile.

Tenul gras necesită gomaj săptămânal pentru destuparea porilor.
Apoi se aplica o masca.
Măștile asigură îngrijire în profunzime. În funcţie de nevoile pielii se va opta pentru mască purificatoare, reechilibrantă, decongestionantă, calmantă, nutritivă, fermizantă, etc. Masca se aplică pe pielea bine curăţată şi uscată, şi se lasă timp de 10-20 de minute (până la uscare) după care se îndepărtează.

Exemple de masti v-am dat AICI  la fel si baile  de aburi le găsiți AICI.

Mastile se pot aplica săptămânal.
Nu ocoliti argila împreună cu fructe proaspete zdorbite, pudră de alge, spirulină, vitamina C, uleiuri esențiale de citrice și cele cu proprietăți purifiante
Tenul  gras se confrunta adesea cu pori  infundați, care  ascund frumuseţea feţei. Tenul, partea cea mai expusă a corpului şi totodată cea mai vizibilă, are cele mai mari şanse de a fi afectat de elementele mediului înconjurător. Aici se pot acumula urmele poluării, pot apărea infecţii a căror consecinţă sunt multe probleme ale tenului cum ar fi coşuri, acnee, punctele negre sau albe, înfundarea cronică a porilor. Porii înfundaţi apar cel mai frecvent pe nas şi bărbie, aici devin și cele mai persistente.

Termenul medical pentru porii înfundaţi este comedon. Comedonul este un folicul sebaceu plin cu sebum, celule moarte din interiorul folicului, fire de păr mici şi bacterii. Când un comedon e deschis se numeşte punct negru, iar unul închis este numit punct alb și apare ca o umflătură colorată sau uşor inflamată a pielii.


Curatarea tenului:

Cu toate că tendința ca porii să fie deschiși este ereditară, motivul pentru care se înfundă se datorează în principal faptului că tenul nu este curățat.
Chiar si sapunul ramas pe fata poate înfunda porii. Igienizarea tenului cu săpun nu este o problemă atâta timp cât se efectuează și o clătire corespunzătoare. Pas obligatoriu este stropirea feței cu cu apă rece răcoritoare, care va ajuta la închiderea porilor și la stimularea microcirculației. Este necesară în plus igienizarea săptămânală a feţei cu un scrub facial potrivit tenului.

Mastile:

O masca buna pentru acest tip de ten este cea   cu spirulina poate fi : spirulina 1/2 lingurita ( o gasiti pe www.veganlife.ro), argila 1/2, zeama de la o lamaie, apa cat sa le lege. Dacă aveți si ulei esential de rozmarin, puneti câteva picaturi 2-3...

Aplicarea regulată a măştilor faciale contribuie la curățare dar și la revigorarea tenului. Măștile trebuie să conțină ingrediente purifiante, revitalizante și astringente, preparate din argilă,  pulberi și extracte vegetale proaspete (castravete, castan, afine, ceai verde, coacăze), uleiuri esențiale (Arbore de ceai, lavandă, patchouli, cimbru, rozmarin, etc).

Leacuri ”băbești” actualizate

-pătrunjelul proaspăt tocat, macerat la rece în apă termală sau apă apoi strecurat și aplicat ca și toner, pulverizat sau cu un tampon de bumbac
-sucul de lămâie este un detoxifiant puternic, antiseptic și curățitor intensiv. Se poate dilua 1:1 cu apă sau apă florală (de semințe de morcovi, rozmarin, hamamelis)
-bicarbonat de sodiu diluat cu apă călduță sau apă de hamamelis, cât să se formeze o pastă. Se aplică pe ten 5-7 minute
-clătirea tenului cu cidru de mere (găsiți la Ikeia), apoi cu apă caldă, și în final apă rece
clătirea și tonifierea tenului cu infuzie de cimbru (o ceașcă de apă cu 3 lingurițe de cimbru uscat sau o crenguță de cimbru proaspăt)

Baile de aburi sau sauna faciala:
După aburizare trebuie închiși porii cu apă rece și un tonic astringent.

Aplicarea pe piele a produselor uleioase trebuie făcută pe pielea putin umeda, urmată în 10-15 minute de o clătire cu apă caldă simplă și tamponare cu prosop. Pielea va beneficia de elementele nutritive care se absorb în acest timp, însă suprafața pielii se eliberează prin spălare. Veți constata astfel o piele minunat catifelată și care respiră!

Concluzie:

Știu v-am zapacit, dar vreau sa va dau cat mai multe alternative de îngrijire corespunzătoare a pielii.
Nu va apucati acum sa cumparati, ca mine, toate uleiurile pe care le-am scris eu aici.
Sa nu va lipseasca un ulei vegetal cu care va intelegeti voi bine, recomand jojoba. Si uleiuri esentiale ca: rozmarin lavanda, arbore de ceai. Arborele de ceai si lavanda merg puse si pe piscaturile de tantari direct nediluate si deasemenea  pe cosuri . Cu astea va dați asa: exista mai multe variante, dar voi rămâne sa va jucati cu încredere.
Pentru început recomand eu asa:  spalat cu săpun, dacă găsiți unul natural din uleiuri ar fi ideal, apoi dați cu o apa florala sau cu ceai de cimbru/ ceai verde, in care ati pus 1,2 picaturi de rozmarin.
Pe pielea putin umeda dați cu uleiul de jojoba si imbunatatit cu lavanda si dacă aveți probleme pe ten si cu Arbore de ceai.
La 10 ml ( aproximativ 2 lingurite) se pun 2 pic lavanda,2 Arbore de ceai)
Se maseaza fata bine, se evita conturul ochilor. După 10-5 min. se clateste  fata bine doar cu apa, se sterge si se aplica crema de zi/seara dacă se mai simte nevoia.

O sa va simtiti pielea frumoasa si catifelata.
Data viitoare vorbim despre acnee...
Va pup!