vineri, 9 septembrie 2011

Pielea uscata, pielea deshidratata si pielea terna

Ca sa vorbim despre tenul mixt trebuie sa ne ocupam si de pielea uscata. Totuși tenul mixt nu este neaparat format din piele grasa si piele uscata. Exemplu este cazul meu: eu am un ten mixt cu piele grasa in zona T, dar o piele normala spre uscata, ușor deshidratata in restul zonelor.

Pielea uscata este de regula fină, fără pori evidențiați, însă provoacă disconfort și tinde să se decojească în special în zona nasului și a pomeților. Uscăciunea pielii este determinată de lipsa de apă, sebumul se epuizează repede, pielea se întinde, apar crăpături fine și decojire.
Se confunda pielea deshidratata cu pielea uscata, atenție. Este o greseala des intalnita.

Pielea deshidratata poate fi o piele normala, dar care are nevoie de hidratare.
Pielea deshidratata este una dură și aspră, este sub tensiune permanentă, apar ridurile.
Pielea deshidratată spre deosebire de pielea uscată este o problema pasagera determinata de o îngrijire defectuasa si/sau de factori externi.
Pielea deshidratată devine astfel mai ușor de reparat, echilibrul se poate restabili destul de repede, pentru ca pielea să recapete suplețea și nivelul normal de hidratare.

Hidratarea

Rolul poate cel mai important al îngrijirii cosmetice este menținerea sau restabilirea hidratării. Hidratarea este o caracteristică firească a pielii, o piele normală își generează singură nivelul optim de hidratare. Apa este esenţială pentru buna funcţionare a pielii şi conferă un aspect sănătos și plăcut. Hidratarea adecvată este cheia pentru a menţine pielea moale şi suplă, şi previne formarea ridurilor înainte de timpul lor biologic.
Atenție: apa usuca fata, deci contactele dese cu apa nu fac bine pielii, folositi mai bine apa termala sau ape florale.
Substantele necesare unei pieli deshidratate sunt: glicerina, acidul hialuronic, ureea, colagenului vegetal. Aceste substante au rolul de a retine apa si formează un gel apos subtire, la suprafața pielii.
Deasemenea pielea deshidratata mai are nevoie si de un film gras la suprafața care sa prevină deshidratarea.
Ceara de albine, unturile și uleiurile vegetale, ceramidele vegetale, acesti compuși restabilesc filmul lipidic al pielii cu funcție de barieră, fără a lăsa pielea grasa la suprafaţă. Filmul gras este esenţial pentru hidratarea corespunzătoare a pielii pentru că altfel apa atrasă se va evapora rapid.

Ingrijirea corespunzătoare pentru o piele uscata este curățarea tenului dimineaţa şi seara pentru a elimina murdăria provenită din mediul extern, poluarea, machiajul, și de a elibera tenul de toxinele secretate, celulele moarte, excesul de sebum. Curăţarea permite pielii să respire şi o pregăteşte pentru aplicarea produselor de îngrijire.
Aceasta este o etapa importantă la toate tipurile de piele, deci probabil ca o voi mai repeta.
Atenție insa demachierea se face cu un lapte demachiant fără clădire, sau cu un ulei demachiant cu o clădire ușoară.
Se tonifica apoi tenul cu apa florala sau cu TENAPIN, este foarte hranitor si bland.
Apoi se aplica 2-3 picaturi de ulei de jojoba, argan, migdale, avogado, germeni de grau,imbunatatit cu ulei esential de ylang-ylang si pachouli, la 10 ml de ulei 2 picaturi din fiecare. Tenul uscat indrageste uleiurile faciale, imbunatatite uleiuri esentiale si cu vitamina A, E, acid hialuronic, colagen.
Nu va feriti de unturi, mai ales in sezonul rece, unt de :cacao, mango, shea.

Gomajul este recomandat mai rar, pentru pielea uscata, un gomaj bland o data la 2 saptamâni.
Nu folosiți un gomaj dur cu particule abrazive puternice.
Mierea cristalizata este foarte buna, sau chiar miere lichida întinsa pe fara si lipiti si dezlipiti palmele, degetele de fata. Astfel se stimulează circulația si se face un gomaj bland al fetei.

Ce produse folosim in masti

Măștile asigură îngrijire în profunzime. În funcţie de nevoile pielii se va opta pentru mască purificatoare, reechilibrantă, decongestionantă, calmantă, nutritivă, fermizantă, etc.
Masca se aplică pe pielea bine curăţată şi uscată, şi se lasă timp de 10-20 de minute (până la uscare) după care se îndepărtează.
Mastile se pot aplica săptămânal, cu compoziție bogată și hrănitoare
ingredientele se pot selecta având în vedere necesitatea de hidratare profundă și hrănire. Argila împreună cu produse aplicole, de exemplu laptisor de matca, polen, miere, pudră de alge, uleiuri vegetale, fructe grase ca: avocado, banana, galbenusul de ou, smantana, brânză de vaci.

Pielea uscata are mare nevoie de uleiuri vegetale, dar si de vitamine, deci nu ezitati sa o ungeti.
Untul de shea, uleiul de avocado, uleiul de trandafir, arganul, uleiul de cocos, sunt câteva din uleiurile prietene cu tenul uscat.
Seara înainte de culcare lăsați bine tenul cu un ulei vegetal 3-5 picaturi si apoi aplicații crema de noapte.
Noaptea tenul se reface, deci trebuie sa-i dati resurse.

Pana data viitoare vorbim aici si comentam, asa ca va astept cu drag!