miercuri, 27 iulie 2011

Retete vegane, bune pt carnivori

Pentru ca v-am promis retetele, o sa scriu aici câteva dintre ele.
Repet sunt inspirate din cartea Elenei Pridie, dar putin adaptate de mine in unele locuri.
O sa încep cu niște retete bune pentru micuti, de mic de jun, dar si pentru cei mari. Eu le mananc ca si desert, un desert sanatos si gustos.

In primul rând sa va dau retete de lapte vegetal, pe care îl puteți face acasă, dacă eu îl fac, puteți si voi. E mult mai sanatos decât laptele din comerț...

Lapte de orez

1 cana orez integral, 2l apa, sare, 2 linguri miere

Orezul se spală si se pune la fiert in 1,5 l apa. Se lasa sa fiarba la foc mic 35 minute. Când e gata se paseaza fin, cu robotul si se pune in cei 2 l de apa clocotita. Se mai lasa sa dea o data in clocot si se adauga un vârf de cuțit de sare. Când e caldut, se pune mierea si se amesteca bine pana se omogenizeaza. Se consuma ca orice lapte.
Se pot pune si vanilie, scortisoara, nuca de cocos, cacao...

Lapte de migdale

De lasa la inmuiat minim 8 ore migdalele in apa. Apoi se spală se pun in blender cam 1minut. La o cana de migdale puneti cam 750ml apa si 2 linguri de miere sau orice alt indulcitor natural. Strecurati totul si asa ati obținut un lapte gustos si foarte hranitor.

Budinca de gris cu fructe uscate

700 ml lapte ( orez sau migdale), 1 cana gris, 500 g fructe uscate.

Laptele se da in clocot, se toarna grisul, putin câte putin. Când este aproape fiert se adauga fructele uscate si dacă se mai simte nevoia de mai dulce si putina miere. Se amesteca bine si se opreste focul. Se serveste cu fructe proaspete tăiate bucatele.

Budinca de mere cu cereale

400 g cereale asortate ( grau, hrisca, secara, orez) 4 mere, 4 linguri de miere sau alt indulcitor natural.

Cerealele se pun la fiert cu multă apa pentru ca fierb destul de greu, aproximativ o ora si jumatate. Când sunt gata se scurg de zeama si se paseaza cu mixerul, apoi după ce s-au racit se amesteca cu mierea.
Se taie merele cuburi sau se paseaza si se amesteca cu toată compozitia.

Cereale integrale cu fructe de sezon

4 cani de cereale integrale, fără zahăr, 700ml lapte de migdale, orez, soia, 2 cani de fructe de sezon, 1 pahar de nuci pisate sau tocate, o cana de stafide, indulcitor natural după gust

Cerealele se lasa de seara la inmuiat in lapte, dimineața se amesteca cu restul ingredientelor.

Acum retete pt pranz si cina

Vinete umplute

4 vinete mici, 50g paste integrale, 1 ceapa mare, 3 roșii, 2 ardei, oregano, boia de ardei dulce, sare, 2 linguri ulei de masline, o cana suc de roșii.

Pastele se fierb si apoi se scurg bine.
Vinetele se spală si se taie pe lungime in doua. Apoi li se scoate cu grija miezul, lăsând un perete cam de 1 cm grosimea. Miezul vinetelor se toacă marunt si apoi se opareste 5 minute si se stoarce bine de tot. Ceapa, ardeii si rosiile se toacă marunt si se pun la calit ( adică in putina apa si cele 2 linguri de ulei, nu prajite), întâi ardeii, ceapa si miezul de la vinete, apoi rosiile. Când s-au muiat bine, se rastoarna într-un castron, se amesteca cu pastele fainoase si condimentele si apoi se umplu vinetele cu aceasta compozitie. Se pun vinetele într-un vas jena pt cuptor. Deasupra se toarna sucul de roșii si se lasa la cuptor cca 30 minute.

Salata de linte

150g linte, 2 roșii, 2 ardei, 1 ceapa, , 10-12 masline, sare, suc de lamaie 2 linguri, 1 ling. ulei de masline.

Lintea se spală si apoi se fierbe. Se scurge apoi de zeama si se lasa la racit.
Separat ardeiul si ceapa si rosiile se taie felii foarte subtiri. Se pun toate ingredientele într-un castron si se amesteca bine.

Si nu in ultimul rând o supa de vara perfecta

Deoarece pe caldurile astea gatitul la aragaz este destul de neprietenos, am testat rapid o minunatie de supa gazpacho care pe langa faptul ca este delicioasa are si marele avantaj ca se prepara asa cum se serveste, si anume la rece, fara procesare termica. Tehnic vorbind, aceasta supa traditionala spaniola este mai degraba un smoothie decat o supa clasica, deoarece toate ingredientele sunt doar pasate in blender si apoi date putin la rece.
Daca n-ati incercat pana acum gazpacho, va garantez ca veti avea o surpriza foarte placuta.

Ingrediente (pt cca 1,5 litri de gazpacho)
4-5 rosii mari, 2 ardei grasi medii sau 1 ardei mare (traditional se folosesc verzi, dar puteti pune de care gasiti), 2-3 catei de usturoi, 1 castravete, 1 sfert de paine relativ uscata (de cateva zile, ce gasiti prin casa), 5-6 linguri de ulei de masline , 2-3 linguri de otet ,sare si piper si alte ingrediente optionale: zeama de lamaie, zahar, cateva frunze de menta sau busuioc, suc fresh de portocale.

Preparare (10 min)
curatati coaja painii si apoi inmuiati miezul intr-un castronel cu putina apa. Curatati rosiile de pielita (le crestati usor, in cruce, si apoi turnati apa fiarta peste ele cat sa le acopere; dupa un 1 minut le scoateti din apa, le lasati putin sa se raceasca si apoi curatati pielita incepand de la crestatura), dupa care le tocati grosier. Curatati castravetele de coaja si ardeii de seminte si apoi tocati-i in bucati mari. Curatati cateii de usturoi de pielita si taiati-i in cateva bucati mai mici. Apoi adaugati rosiile, ardeii, castravetele, ustruoiul si painea inmuiata intr-un blender, turnati uleiul de masline si otetul deasupra si apoi mixati-le vreo 30 de secunde sau pana cand toata treaba se transforma intr-un lichid cremos . Gustati si asezonati cu sare si piper, adaugati niste apa, dacă mai este nevoie si mai mixati inca putin si gata. Transferati supa intr-un vas cu capac si bagati-o la frigider pentru cateva ore, cat sa se raceasca bine.

Cereale si fulgi de cereale, fainuri bio de buna calitate găsiți pe www.veganlife.ro. Eu de aici imi fac cumparaturile. Prețurile sunt bune, iar comanda vine in 2-3 zile prin posta sau curierat, depinde cum preferati.De curând am facut o comanda de cereale pe care le-am pus la germinat ( vorbim si de asta într-o alta postare). Sunt foarte bune.
Dacă scrieti la comanda codul PROMOIOG veți beneficia de 3% reducere, nu e mult, dar se simte.
Uite eu care mi-am mai luat si spirulina căci nu mai aveam, crema caju RAPUNZEL, de care sunt cam dependenta, cartea Ligiei Pop " Germeni si Vlastari", am simțit aceasta reducere la comanda ;)

Va pup, va urez spor la gatit si va astept cu impresii si întrebări !