sâmbătă, 16 aprilie 2011

Saptamana Mare












Sa nu uitam ca mâine cei si cele care au nume de floare se sărbătoresc. Va spun si eu un sincer si cald "La Mulți Ani". Sa fiti fericiti, sanatosi si plini de gânduri bune.
Mâine se mănâncă peste, iar de luni intram in ultima săptămâna de post, săptămâna mare. Va invit la o săptămâna de " spălare de mate" cu sucuri de fructe si legume, cu salate, ciorbe si muuulta apa. E cazul sa va pregătiți pentru zilele cu multă mâncare.
Acum va dau cateva retete pentru niște Florii reusite si o săptămâna de post.

Pastrav cu sos la cuptor 
Ingrediente:
2 pastravi
3 linguri margarina
Jumatate de ceapa ( fasii)
4-5 catei de usturoi
2 felii lămâie
faina de grâu
1 lingura faina de porumb
500g de smantana sau (fara dacă postiti)
3 linguri coniac
sare, piper, foaie de dafin, oregano.
Mod de preparare:
Pastravul trecut prin faina de grâu se rumeneste uniform in tigaia cu ulei de masline. Asezi pestele intr-un vas de yena uns cu margarina. Asezati câteva felii de ceapa si usturoi in interiorul pestelui, iar cu restul ornati pestele.
Sosul:
Se face o cana de supa de legume, adaugi faina de grâu o lingura, apoi o lingura de faina de porumb in ploaie, apoi vinul, coniacul si condimentele. Lași sa clocoteasca 2-3 minute si asterni sosul peste pestele din vas, se acoperă vasul si se da la cuptor pentru 15 minute.

Supa crema de linte cu taitei

Ingrediente:
2 pahare linte
200g de taitei
2 cepe mari
8 catei de usturoi întregi
1 legătura de patrunjel
2 lingurite de chimen macinat
1 lingurita vegeta bio
piper
un litru de apa fierbinte
Mod de preparare:
Supa crema de linte:
Lintea se curată si se spală. Se pune ceapa cu putin ulei de masline si apa si se lăsa la fiert, se adaugă chimenul, usturoiul, apa fierbinte, vegeta si se lasa la fiert cam 30 de minute.
Se paseaza supa se adaugă patrunjelul verde tăiat mare.
Taiteii se fierb in apa cu sare atât cât scrie pe ambalaj se scurg si se trec printr-un jet de apa rece.
Se pune totul, intr-un vas termorezistent, supa crema de linte si apoi peste taiteii, se orneaza cu patrunjelul iar peste se pune si putina ceapa verde.
Este o mâncare originara din Palestina.

Prajitura rapida cu mere

Ingrediente:
Compozitoa 1: 1 cana faina, o cana de gris, 1 cana zahăr brun sau 2-3 linguri sirop de artar, un praf de copt. Se amesteca
Compozitia 2: 1kg de mere rase si stoarse, scortosoara, pastrati zeama de la mere.
Margarina 100g
Mod de preparare:
Intr-o tava unsa cu margarina turnati 1/2 din compozitia 1, puneti merele stoarse si apoi peste restul din compozitia 1 si deasupra insiropati cu zeama de la mere.
Se lasa la cuptor 40 de minute la foc mic.Pofta buna!