luni, 14 ianuarie 2013

Cu ce ne vitaminizam iarna

E iarna, in piata gasim doar fructe exotice si alea cam scumpe si cam inghetate, asa ca nu prea stim cum sa facem sa ne vitaminizam natural.
Exista totusi variante naturale ieftine si sanatoase, asa ca nu va gasiti motive sa mancati nesanatos.

Nu evitati sfecla rosie care este de ajutor in nenumarate probleme de sanatate, inclusiv pentru detoxifierea ficatului. Sfecla rosie contine foarte multe substante ce protejeaza ficatul. Despre sfecla va mai putem spune ca isi pastreaza proprietatile indiferent de modul de gatire. Sfecla rosie stimuleaza sistemul imunitar imbunatatind respiratia celulelor si oxigenarea tesuturilor. Aceasta deoarece incurajeaza productia de globule rosii noi (un proces numit eritropoieza). Respiratia imbunatatita a celulelor contribuie la mentinerea conditiei optime a inimii, muschilor si nervilor.
Sfecla rosienu nu ingrasa.Chiar daca este dulce, sfecla rosie are are putine calorii – o cana (adica 170 grame) contine numai 75 calorii.

Ridichea neagra
Pe vremuri, egiptenii, romanii si arabii foloseau ridichea neagra pentru calitatile sale medicinale.
Depurativa, energizanta, ridichea neagra este de neîntrecut în a elibera ficatul si rinichii de deseurile si toxinele care le inunda, în a activa intestinul, stomacul si vezica biliara.

Gulia
E plina ochi de vitamine si minerale, avand cu toate acestea un continut scazut de calorii: doar 27 calorii la 100 g de gulie. Marele avantaj al consumului guliei este acela ca este un aliment permis si in cazul diabetului, favorizand reglarea nivelului glucozei din sange. Guliile au 0 colesterol, 0 zaharuri si doar 0,2 grasimi la suta de grame. In schimb, aveti mare grija daca suferiti de afectiuni ale tiroidei. In acest caz, nu ar trebui sa consumati gulie caci aceasta contine glicosinolati ce impiedica asimilarea iodului de catre tiroida.
Tot in compozitia acesteia gasim minerale precum potasiu, magneziu, calciu, sodiu, fier, mangan si cupru si de aceea este recomandat sa fie consumata in stare proaspata (pentru a-i pastra toate proprietatile), inabusite sau fierte.

Acestea sunt doar cateva dintre vitaminele naturale pe care le putem consuma iarna.
Alte exemple dar si retete si combinatii de sucuri voi scrie intr-un post viitor.
Va puuup!