joi, 16 august 2012

Salata digestiva

In ultimii ani se vorbeste foarte mult despre medicamentele probiotice, putem chiar sa le declaram „la moda”. Ele sunt in esenta mixturi de germeni microbieni benefici organismului uman, in special tubului digestiv.
Este foarte important sa constientizam ca suntem o oligarhie de celule care guverneaza peste 90% celule microbiene „independente” aflate la toate nivelurile organismului uman, dar cu predilectie in aparatele ce comunica liber cu mediul exterior, cum este si cel digestiv.

Probioticele au actiune protectoare si antibiotica

Microbii ce populeaza aceste segmente in mod natural au o actiune protectoare si antibiotica directa fata de alti germeni patogeni sau mentin sub control populatiile de microorganisme comensale, dar cu potential patogen, cum ar fi ciupercile Candida albicans. Exista, de asemenea, microbi care in anumite situatii ofera beneficii, iar in altele se constituie ei in factori de agresiune.

Ce rol au probioticele?

Tratamentul cu probiotice vizeaza refacerea florei normale, adica popularea cu microbi „buni” a tubului digestiv. Vorbim in special de intestinul subtire si cel gros, segmente cu populatie microbiana bogata in mod fiziologic. Acest lucru este benefic dupa cure antibiotice care „omoara” flora microbina intestinala. De asemenea, pot restabili echilibrul microbian, de exemplu in sindroamele de suprapopulare bacteriana intestinala ce se manifesta prin diaree, balonare, borborisme, flatulenta si crampe abdominale.
Probioticele faciliteaza digestia in perioade de schimbari alimentare, cum ar fi trecerea de la dieta de vara la cea de toamna-iarna mai uscata, mai saraca in fibre si mai concentrata in grasimi, zaharuri rafinate si proteine.

Cand avem nevoie de probiotice?

Indicatiile tratamentului probiotic sunt largi, uneori vagi, si nu au la baza studii de inalta semnificatie statistica. Curele antibiotice complexe sau prelungite, candidoza, in primul rand digestiva, sindroamele diareice cronice sau cele de maldigestie reprezinta indicatii de tratament probiotic. In anumite stari (nu neaparat patologice), precum convalescenta, astenie, stres si surmenaj, viroze respiratorii sau enteroviroze, probioticul poate fi un aliat de nadejde. Colicile abdominale, flatulenta, diareea (inclusiv la copii) sunt situatii in care sunt indicate probioticele.
( sursa www.farmaciata.ro )

In concluzie bacteriile "bune" sunt in permanenta atacate de catre bacteriile "rele" , cum ar fi Candida, care este intretinuta de un stil alimentar nesanatos, acid.
Pentru a ne alcaliniza corpul si al echilibra trebuie sa ne hranim cat mai sanatos. Un echilibru alimentar si o viata sanataoasa ne poate proteja flora microbiana si astfel suntem protejati de diferite boli digestive.
Printr-o alimentatie defectuasa noi favorizam in corp bacteriile "rele" . Atunci devenim vulnerabili, iar corpul predispus la boli dar si la o imbatranire prematura a celulelor.
De aceea trebuie sa ajutam corpul sa produca bacterii care pot lupta cu boala.
Am sa va dau mai jos o reteta usor de facut si ieftina, care va va ajuta foarte mult.

Salata digestiva
Aveti nevoie de o varza mare/ medie feliata cu cutitul sau cu robotul si apa.
La o varza de 2kg se adauga aproximativ 1l de apa.
O treime din varza tocata se amesteca cu apa intr-un blender.
Sosul obtinut se amesteca cu restul de varza tocata si se indeasa bine in borcane.
Se lasa un spatiu de un deget si se inchide bine borcanul cu un capac potrivit.
Se lasa 3-4 zile intr-un loc cald ( pe balcon, dar ferit de soare), apoi se pastreaza la frigider si se poate consuma.
Are termen de garantie 8 luni.
Cand deschizi borcanul pentru prima data dupa perioada de fermentare, asigura-te ca nu-l deschizi spre tine ( se poate sa sara capacul din cauza presiunii).
Atentie si la mirosul care se degaja doar la prima deschidere.
Se consuma o lingura sau chiar un borcan la fiecare masa. La servire se poate condimenta cu ulei de masline, sare si piper.

Reteta aceasta este metoda Donnei Gates de a ramane tanara si frumoasa.
Anul acesta implineste 66 de ani!
Sursa www.hranavie.eu

Eu mi-am pregatit deja primul borcan si sunt pregatita sa incerc aceasta metoda.
O sa va mai scriu si rezultatele dupa ce voi gusta din acesta reteta minune.
Va pup!