sâmbătă, 12 martie 2011

Retete de post, sanatoase!


Va dau câteva retete de post care sunt sănătoase si mancate asa, fără alte combinatii, nu ingrasa.
O sa încep cu un desert gustos si sanatos pentru voi, dar si pentru cei mici.

Crema din mere
8 mere, o lingura stafide, o lingura goji( sau alte fructe uscate), 100ml suc de portocale.
Merele se coc, apoi miezul li se paseaza si se amesteca stafidele si restul fructelor uscate plus sucul de portocale. Dacă fructele uscate vi se par prea tari lăsați-le 30 de min in apa plata. Se poate pune si nuca macinata, migdale sau alune.

Salata de cartofi cu brocoli
8 cartofi, 2 tulpini de brocoli, o cana de legume tocate marunt de ex: ardei, gogosar, morcov, sau suc de roșii, 1 telina potrivită, 2 legături ceapa verde, 2 linguri ulei de masline, câteva masline pt ornat.
Cartofii se fierb in coaja, apoi se racesc se curată de coaja si se taie marunt. Brocolii se fierb putin, câteva minute, maxim 7. Se taie si brocolii bucatele mici. Telina cruda se da prin razatoarea mare, ceapa verde se toacă marunt. Se amesteca tot, împreuna cu cana de zarzavat si uleiul si se orneaza cu masline.

Spaghete cu sos de linte
300g spaghete ( integrale de preferat), 150g linte, 2 roșii mari, 2 ardei, 1 ceapa, 2-3 catei de usturoi, 2-3 lingurite de busuioc verde, o lingurita ulei, o lingurita de oregano.
Spaghetele se fierb 15 min, apoi se scurg si se clatesc cu apa calduta. Lintea se fierbe 30 de minute. Între timp ceapa, ardeii, usturoiul si rosiile tocate se calesc 2-3 minute. Se adauga sarea, oregano, iar apoi se piseaza cu mixerul împreuna cu lintea fiarta si scursa de zeama in care a fiert. Apoi se adauga busuiocul. Spaghetele se aseaza pe o farfurie si se pune sosul pe deasupra. Sunt foarte gustoase si au un bogat conținut de proteina vegetala.
Nu uitati de spanac si urzici, piureul făcut din aceste frunze este sanatos si gustos. Nu le ocoliti. Puteți combina in piure, cartofii cu spanacul sau cu dovlecel.
Ciorba de loboda, e atât de gustoasa si va scapă de mult dispretuita celulita. Deci ...
Secretul mancarurilor gustoase de post sunt condimentele. Nu va feriti de condimente, ele dau o savoare mancarii si le fac gustoase. Nu trebuie sa va lipseasca din bucătărie: busuioc, coriandru, chimen, frunze de dafin, tumernic, seminte de mustar, anason, oregano...


Nu va feriti de linte, naut, fasole, soia. Sunt surse de proteine si sunt gustoase. Lăsați obisnuinta si încercati retete noi, o sa descoperiți mancaruri atât de gustoase de care nici nu ati știut ca exista. Haideti fetelor sa mancam sanatos, astfel vom fi frumoase si sănătoase la vara, in rochii colorate si vaporoase.