sâmbătă, 27 noiembrie 2010

Pielea, diagnostic rapid

Poate ca a venit vremea sa vorbim si despre fata. E un subiect care încerc acum sa-l abordez, dar despre care vom tot vorbi mult timp de acum încolo  . Nu de putine ori am ales crema nepotrivita, sau nu am stiut cum si ce trebuia sa fac sa am un ten frumos , proaspat si tanar. Recunosc sunt si cam obsedata de asta, din cauza meseriei.
Pielea noastră este formata prin suprapunerea a trei straturi principale de celule: epiderma, derma si hipoderma.
Prin epiderma se înţelege stratul superior, nevascularizat. Spre bucuria noastră, ea se renoieste continuu, producand noi celule, care se transforma si mor. Zilnic sunt aruncate şase grame de celule moarte, iar pielea are nevoie de 28 de zile ca sa se primeneasca in întregime.
Renoirea celulara este deosebit de intensa in timpul somnului profund, înainte de miezul nopţii,  atunci productia de celule se dubleaza,deci CULCATI-VA CAT MAI DEVREME!
Derma este stratul de mijloc al pielii. El conţine vase de sânge, fibre musculare si unele glande,fibre nervoase si organe senzoriale. Derma este stratul cel mai vascularizat si deci, cel mai receptiv la mesaje.
Hipoderma este bogata in tesut conjunctiv si mai ales in celule grase.
Poate ca nu va interesează toate aceste aspecte, dar mă ajuta sa ştiu ca vi le-am scris, atunci când vom vorbi despre întreţinere" tineretii".
Sigur ştiţi ca si pielea este de mai multe feluri, ten gras, ten uscat, ten normal, ten mixt, ten sensibil. Dar tenul se modifica hormonal sau  in funcţie de starea psihica, de ceea ce mancam, de temperatura de afara, de stres, de aceea invatati sa va cunoasteti, sa va evaluati singure starea tenului vostru.
1. Obervati-va din cap si pana in picioare: silueta, ten si par.
2. Invatati sa va cunoasteti ritmul corpului, al tenului
Eu o sa va dau câteva indicii despre fiecare ten in parte, iar ca aceasta postare sa nu para doar un capitol dintr-o carte, deşi sincer va spun, stau acum cu 4 cărţi in brate ca sa va lamuresc cât mai bine despre cum stau lucrurile cu fata, tenul nostru .
Piele normala: cine o are, sa profite de ea, ten uniform, porii aproape invizibili, o stralucire naturală. Echilibru!
Masca recomandata de 2 ori pe săptămâna: seminte de floarea soarelui decojite ( neprajite), un pumn, o lingura de miere,o lingura de ulei de masline. Se amesteca totul, după ce semintele au fost rasnite si mierea putin incalzita. Se amesteca bine toate trei ingredientele si se intind pe fata, gât si decolteu. Se lăsa sa actioneze 20 de minute si se îndepărtează cu apa calda.
Pielea mixta: Zona T , tradeaza o piele mai grasa, dar pe restul fetei pielea poate fi perfect uscata.
Masca recomandata:
O lingura suc de struguri, o lingura suc de lămâie, o lingura de miere incalzita. Sau câteva boabe fara samburi, se zdrobesc , se stoarce lamaia si cu o lingura de miere se amesteca bine, eu le fac la blander. Se întinde pe fata, gât decolteu si se lăsa 15-20 minute . Se îndepărtează cu apa calda.
Pielea grasa: simptome: puncte negre,apariţia cosurilor printr-o stocare in exces a sebumului.
Masca recomandata: câteva boabe de struguri, un albus de ou, suc de lămâie, miere lichida sau incalzita si o lingurita drojdie de bere. Se amesteca totul la blander si se întinde pe toată fata, evitand zona ochilor. Se lăsa 15 minute si se îndepărtează cu apa calda.
Pielea uscata: este mai sensibilă, predispusa la ridare.
Masca recomandata: un cartof fiert in coaja, lapte gras fiert preferabil cu caimac si o lingurita miere de albine . Se omogenizeaza totul si se aplica pe fata, gât, decolteu. Se lăsa sa actioneze 15-20 minute si se îndepărtează cu apa calda.
Pielea sensibilă: iritabila, alergica,pare sa nu suporte nimic.
Masca recomandata : banana, o lingurita de ulei de masline si o lingurita de miere. Totul omogenizat si întins pe fata, gat si decolteu. Se lăsa 20 -30 minute si se îndepărtează cu apa calda. Pentru ten sensibil eu recomand masca hidratanta de la Avene, care m-a ajutat foarte mult când aveam probleme din cauze necunoscute încă.
Tenul cuperozic, un ten care are vizibil venectazii, zone roşii . Masca recomandata: un albus de ou bătut pana se face spuma si apoi adăugate câteva picaturi de lămâie . Se aplica masca pe zonele afectate si se lăsa sa actioneze 5 minute. Se clateste cu apa calda, se tamponeaza cu un prosop si de da apoi cu o crema din gamele create pentru acest tip de piele. Aceasta masca o puteţi repeta mai des pe săptămâna.
Acestea fiind zise. Examinati-va pentru ca urmează in curând un nou capitol. Va doresc o săptămâna frumoasa!