marți, 18 decembrie 2012

Serbarile scolare pot fi o trauma pentru copii


In ultimul timp lucrez aproape de copii foarte mult.
Am o clasa de copii la after school  Mini Roses ( www.miniartshow.ro ), in weekend atelierele MiniArtShow si  experienta de 12 ani la  Teatrul pentru copii "Ion Creanga " din Bucuresti. Deci petrec destul de mult timp in preajma copiilor.
 Astfel am observat ca Serbarea scolara in loc sa fie un prilej de bucurie si sarbatoare, ea se transforma intr-un cosmar pentru anumiti copii.
Va pot spune ca emotiile acestora oricum sunt mari, publicul si agitatia zilei respective ii activeaza emotional. Daca  mai exista si o presiune din partea cadrelor didactice si a parintilor, esecul de a nu fi spus bine poezia sau cantecelul poate fi atat de mare incat sa lase urme pentru toata viata.
Nu merita acesti copii sa aibe asemenea experiente la asa o varsta frageda.
Cu cat crestem responsabilitatile noastre sunt din ce in ce mai mari, asa ca sa-i lasam sa greseasca acolo unde este cazul si sa nu uitam ca sunt doar ....copii.
Sunt sigura ca si profesorii si parintii doresc  binele copilului si daca se intampla ca asteptarile lor sa fie mari este doar din cauza faptului ca vor ca si copii sa reuseasca in viata.
Va spun din experienta ca nu toti copiii se pot exterioriza fara probleme in fata publicului si de aceea nu trebuie fortati. Mai devreme sau mai tarziu se vor exterioriza, dar daca se insista prea mult atunci cand nu este cazul se pot provoca traume psihice mari.
Lasati ca aceste serbari  scolare sa fie o bucurie, o joaca si nimic mai mult. O sa vedeti in timp cat de frumos se va dezvolta emotional copilul dumneavoastra .