vineri, 10 februarie 2012

Obezitatea- consecinta a alimentatiei moderne

In ultimul timp, pe siteurile de beauty sau chiar si pe cele de stiri, se dau stiri despre diverse tinere, care au ajuns sa fie anorexice.
Nu sunt pentru anorexie, deci nu vreau sa se inteleaga asta, dar cazurile de obezitate in randul tinerilor si al copiilor sunt si ele din ce in ce mai multe, dar despre asta, nu se scrie nimic sau mai nimic. De ce?
Oare pentru ca obezitatea inseamna consum, deci este ok, economia e in crestere. Daca toata lumea ar tinde sa devina anorexica, producatorii alimentari ar da faliment, deci anorexia e mai grava ca si obezitatea.

Ei bine, am ales eu sa va scriu voua, cititorilor mei dragi, ce inseamna obezitatea si cat de grava e ea si pentru noi cei mari, dar si pentru cei mici.
Inca din start, din cauza mentalitatii parintilor, copilul e gresit educat alimentar. Un bebelus care ia in greutate peste limita normala este o bucurie si un motiv de mandrie, insa un bebelus care ia in greutate putin sub limita normala, e un motiv de maxima panica.
Nu spun sa nu ne alarmam atunci cand e cazul, dar nici sa indopam copilul cu lapte praf, doar ca avem senzatia ca cel de la mama nu face fata.
Laptele praf in general este derivat din cel de vaca, laptele de vaca are un hormon de crestere pentru a dezvolta un vitel, nu un om, si de aceea copiii se umfla mai repede de la laptele de vaca.
Din acelasi motiv, noi oamenii mari nu ar mai trebui sa consumam lapte dulce. Nu mai avem nevoie de acest hormon de crestere, care ne poate face rau, chiar foarte rau.

Obezitaea la copii inseamna, o dezvoltare defectuasa a armoniei corpului. Copilul in crestere risca sa-si deformeze oasele din cauza greutatii, asta pe langa problemele cu inima, colesterolul si alte probleme ale incheieturilor si ale oaselor.

Pentru noi, aceeasi obezitate ne transforma in niste oameni bolnavi, cu probleme grave de sanatate pe care le stim cu totii, deci nu are rost sa le enumar eu aici.

Se pare ca numarul mare de obezi din tarile europene si continentul nord-american se datoreaza urmatoarelor greseli în alimentatia moderna:
- abuzul cantitativ de alimente- lipsa cumpatarii;
- folosirea exclusiva (sau abuziva) a pâinii albe;
- abuzul de carne si grasimi;
- micsorarea fazei de digestie bucala a alimentelor (reducerea masticatiei, folosirea alimentelor moi, tocate);
- abuzul de zahar;
- abuzul de mâncaruri aditivate ( unele E-uri au efect anabolizant );
- lipsa sau reducerea fibrelor din alimentatie.

Care ar fi masurile eficiente pentru evitarea obezitatii:
- reducerea cantitativa a alimentelor (ex.-reducerea cu 50% raportata la propriile obiceiuri alimentare);
- masticatie prelungita;
- excluderea zaharului, pâinii albe, alimentelor cu E-uri,a grasimilor saturate;
- ultima masa sa fie la ora 18.
- 1-2 zile de post pe saptamâna (post negru sau ceaiuri de fructe, sau cereale integrale si fructe).
Voi promova o idee a Ligiei Pop, o zi pe saptamana sa mancam sanatos.
O zi pe saptamana de fructe si legume, de cereale integrale si seminte, toate bogate in vitamine, minerale, aminoacizi, atat de necesari corpului uman, dar atat de putin prezenti in alimentatia noastra.

Sper ca am tras un semnal de alarma cat de mic si ca ma veti asculta.
Nu sunt pentru infometare, nu sunt pentru perfectiunea trupului promovata atat de mult, sunt pentru sanatate, pentru frumusetea interioara, sunt pentru a fi frumosi si pe interior si pe exterior, iar asta se poate doar cu multa cumpatare.

Va pup cu drag!

Va astept si AICI