Citind mult si documentandu-ma pentru rolul "Fatima" din " Iubire si Onoare" am observat cum in Orient baia este o adevarata ceremonie destinată in întregime stării de bine a corpului si a spiritului. Femeile, dar si bărbații pun mare preț pe o baie bine făcută.
Pregătirea acestui moment de placere cere abilitate si pricepere. Amenajarea locului este la fel de importantă ca si alegerea componentelor adăugate in apa.
Temperatura apei este si ea importantă. Am auzit multa lume spunand ca nu rezista in apa 15-20 de minute asa cum scrie la carte pentru ca li se face rău, ii ia cu ameteli, dar nu se gândesc la faptul ca poate apa este prea calda.
Baia nu trebuie sa fie prea fierbinte, pentru a nu obosi inima si pentru a nu avea consecinte dezastroase asupra vaselor de la nivelul picioarelor. Așadar, maximum 37 de grade, dar sunt de preferat 33, mai ales înainte de culcare ( pentru a face sa scadă temperatura corpului). Ideal ar fi sa incheiati baia cu un dus rece.
Uleiurile esentiale contribuie si aici la pastrarea peliculei hidrolipidice, facandu-va sa va bucurati de numeroasele binefaceri ale plantelor, algelor, ale oligoelementelor, relaxante sau tonice, pentru slăbit sau de curatire. Ele patrund in corp si prin porii pielii, cât si prin mirosul, aroma pe care o degaja.
Este momentul ideal pentru frecatul, nu foarte energic, al genunchilor, coatelor, picioarelor.
Trebuie ca in aceste 15-20 de minute sa va relaxati, inchideti telefonul, nu va mai ganditi la lucruri neplacute. Va puteti ajuta de niste lumanari, poate chiar o muzica sau o carte. Este o forma de terapie extrem de ușor de pus in practica la noi acasă.
Insist la aceasta baie, o data pe saptamana. O sa va incarce bateriile si o sa va relaxeze.
Daca in baie veți pune si ulei vegetal, pe lângă cel esential, atunci doar va clătiti cu dusul, si gata, nu va mai dați cu crema.
Ce uleiuri esentiale folosim in baie!
Levantica sau uleiul eteric de levantica : 5 picaturi in baie, relaxeaza, elimina nelinistea, normalizeaza funcțiile hormonale la femei.
Uleiul de Citronela ( Melisa) inlatura starile depresive si melancolice, normalizeaza somnul, amelioreaza memoria. Se pun 3-5 picaturi dar combinate cu un ulei vegetal ( migdale, masline, jojoba, argan...)
Uleiul eteric de Eucalipt amplifica oxigenarea sangelui, deci intensifica asigurarea cu oxigen si substante nutritive a tuturor celulelor organismului, eficient in reumatism si artrita.
Se pun in baie 5 picaturi in caz de raceala, bronsita, pneumonie, leziuni ale articulatiilor.
Uleiul eteric de Iasomie este preferatul mei, are un miros foarte frumos, este numit si uleiul dragostei, un puternic afrodiziac, simbol al dragostei. Este o aroma feminină, inlatura frigiditatea si sporeste senzualitatea.
In baie se pun 4-5 picaturi in combinatie cu ulei vegetal.
Uleiul eteric de lamaie este extraordinar pentru sau mai bine zis împotriva celulitei. Este antiviral, imunostimulator, favorizeaza eliminarea toxinelor, si reduce greutatea . In baia aromatica se pun 5-7 picaturi.
Uleiul eteric de portocala este din familia citricelor, deci si el este ca si lamaia bun in detoxifiere, anticelulitic, insomnie. Se pun 5 picaturi in baia aromata in combinatie cu alte uleiuri eterice de exemplu : lamaie, portocala, rozmarin.
Eu folosesc uleiul esential de levantica si portocala si in baia fetiței mele, iar in crema de după baie am pus si câteva picaturi din aceste uleiuri. Masajul talpilor îl fac si cu o picatura din uleiul de levantica in 5ml de ulei vegetal, eu folosesc pentru ea uleiul de masline.
Uleiurile sunt foarte importante într-o baie aromatica. In funcție de ceea ce va doriți sa obtineti cu aceasta baie, veți face combinatiile de uleiuri. Aici este o scurta prezentare a beneficiilor acestor uleiuri, voi reveni si cu alte amănunte in funcție de cum le folosesc eu.
Repet, va impartasesc aici aproape totul din experienta personală.
Am început cu baile de aburi, apoi cu baile aromatice, ca sa continuam cu peelingul, gomajul fetei si al corpului.
In seara asta va invit la o baie aromatica .