miercuri, 23 februarie 2011

Uleiul de argan


Uleiul de argan este considerat un ulei scump, datorită faptului că este cel mai rar ulei din lume. Asta din cauză că arborele de argan creşte pe zone restrânse, având nevoie de anumite condiţii climaterice. Supranumit şi aurul Marocului, acest ulei este deosebit de apreciat pe pieţele occidentale pentru calităţile sale nutritive. Aflat în pericol de dispariţie din cauza populaţiei indigene care folosea arborele pentru foc, arborele de argan a intrat în atenţia UNESCO, care a început o campanie de popularizare a uleiul de argan pentru a opri distrugerea acestuia. În afara calităţilor nutritive şi de îngrijire, uleiul de argan reprezintă şi o preţioasă sursă de venit pentru tribul Berber, femeile acestui trib fiind cele care extrag uleiul prin metodele tradiţionale.
In tratamente cosmetice uleiul de argan este bun pentru regenerarea tenului si un tratament antirid puternic si natural. Eu îl folosesc ca si crema de zi, atunci când tenul îmi arată obosit, iritat si orice pun pe fata, mă ustura. Îl mai recomand pentru pielea delicata din jurul ochilor, iar dacă nu ai găsit demachiantul perfect pentru mascara rezistenta la apa, uleiul de argan este extraordinar. Dacă îl dați in jurul ochilor, masati ușor, cu miscari circulare, in jur de 50, delicat, cu degetul inelar. Asa activati si circulația in zona respectiva si uleiul va intra foarte bine in piele.
Îl puteți folosi si ca un fel de ser, sub crema de zi sau de seara. Cateva picaturi întinse foarte bine pe fata si masat pana intra bine in piele, apoi dați cu crema dumneavoastră peste. Veți vedea rezultate in câteva zile.
Bogat în acizi graşi şi vitamina E, antioxidanţi, polifenoli, squalene, Omega 9 şi Omega 6, uleiul de argan este şi acum principalul produs utilizat pentru îngrijirea pielii, a părului şi a unghiilor în Maroc.
Aplicat pe par, reda stralucirea si naturaletea acestuia, devenind mai usor de pieptanat, mai matasos si mai stralucitor.
Si pentru unghii este foarte bun, le întărește si le da un aspect sanatos. Puneti 2 lingurite într-un bol de apa si stati acolo cu mâinile cam 10 minute. Sau masati-va mâinile si unghile cu ulei de argan iar apoi puneti-va manusi de bumbac. Dacă rezistati, dormiti asa impachetate peste noapte.
Se poate folosi si in salate si la gatit, are proprietăți anti-cancerigene si ajuta la reducerea colesterolului.
Eu îl folosesc de foarte mult timp, îl cumparam când plecam din tara, dar acum se găsește si la noi, la plafar, iar eu vi-l recomand cu caldura ( este cel folosit de mine) pe cel bio, ulei virgin de Argan prima presiune la rece.

17 comentarii:

  1. Super articolul!
    Felicitari.
    Nu am mai auzit de acest ulei dar il voi incerca
    Te pup

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna Ioana,
    o sa caut si eu sa vad daca gasesc la cluj...ma intereseaza pentru ten cand mi-e uscat si pt pielea din jurul ochilor.O sa revin cu impresii.
    Cu drag, Diana

    RăspundețiȘtergere
  3. Iulia, tu ești cea care mi-a cerut sa mă uit după plantele alea?

    RăspundețiȘtergere
  4. Folositi-l cu încredere, o sa va placa :)

    RăspundețiȘtergere
  5. buna Ioana!!!unde pot gasi acest ulei???am un ten foarte ciudat nu gasesc nimic care sa il hidrateze asa cum are nevoie!!!o sa incerc si acest ulei!!pote voi scapa de griji!!te pup
    multumim mult pt toate sfaturile care ni le dai

    MARY

    RăspundețiȘtergere
  6. Da,Ioana. Eu sunt acea Iulia.Singura din cate stiu eu care se semneaza cu numele Iulia.
    Te pup. Se gasesc acele plante in Bucuresti?

    RăspundețiȘtergere
  7. Mary, îl gasesti la plafar, dar trebuie sa intrebi exact unde cred ca îl aduce. Si eu găsesc destul de greu. Dar dacă intrebi peste tot vei găsi. Cred ca gasesti si pe net, dar încearcă prima data la plafar.

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu , Iulia. Nu le-am găsit, nu a auzit nimeni de ele :( . Dar poți sa-mi spui ce făceau ? Dacă vrei doar.

    RăspundețiȘtergere
  9. Sunt pentru prostata.Iti multumesc ca le-ai cautat.Din cate am auzit nu se gasesc in Romania dar am crezut ca poate Bucuresti este o exceptie.

    RăspundețiȘtergere
  10. Scuze Ioana ca sunt asa insistenta cu melodia aceea dar te rog din tot sufletul afost bagata si in timpul nuntii lui Coco cu Abdulahh scuze inca odata.Mutumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
  11. te rog zi-mi daca uleiul e bun si pentru ten gras.Merci,Elena

    RăspundețiȘtergere
  12. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  13. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  14. O întreb pe Majda de melodie, poate stie ea. Pup

    RăspundețiȘtergere
  15. Elena, e bun si pentru tenul gras. Dar foarte putin, o picatura, doua, si dacă nu intra in piele, tamponezi fata cu un servetel. Dar sa maseszi bine pt ca uleiul sa între bine in piele.

    RăspundețiȘtergere
  16. Nu-i nici o problema.Pupici

    RăspundețiȘtergere