luni, 28 februarie 2011

Sa nu uitam ce este Martisorul...


Ei bine...iata povestea martisorului... Odata soarele coborî într-un sat, la hora, luând chipul unui fecior. Un zmeu l-a pândit si l-a rapit dintre oameni, inchizându-l într-o temnita. Lumea se intristase. Pasarile nu mai cântau, izvoarele nu mai curgeau, iar copiii nu mai râdeau. Nimeni nu îndraznea sa-l înfrunte pe zmeu. Dar într-o zi, un tânar voinic s-a hotarât sa plece sa salveze soarele. Multi dintre pamânteni l-au condus si i-au dat din puterile lor ca sa-l ajute sa-l biruie pe zmeu si sa elibereze soarele. Drumul lui a durat 3 anotimpuri: vara, toamna si iarna. A gasit castelul zmeului si au început lupta. S-au înfruntat zile întregi pâna când zmeul a fost doborât. Slabit de puteri si ranit, tânarul elibera Soarele. Acesta se ridica pe cer înveselind si bucurând lumea. A reînviat natura, oamenii s-au bucurat, dar viteazul n-a ajuns sa vada primavara. Sângele cald din rani i s-a scurs în zapada. Pe când acesta se topea, rasareau flori albe, ghioceii, vestitorii primaverii. Pâna si ultima picatura de sânge se scurse în zapada imaculata. Muri. De atunci tinerii împletesc doi ciucurasi: unul alb si unul rosu. Ei le ofera fetelor pe care le iubesc sau celor apropiati. Rosul înseamna dragoste pentru tot ce este frumos, amintind de culoarea sângelui voinicului. Albul simbolizeaza sanatatea si puritatea ghiocelului, prima floare a primaverii.

CARE SUNT ORIGINILE MARTISORULUI? 
 
La originile martisorului a stat o moneda de aur sau de argint, la care se atasa o sfoara facuta din doua fire rasucite, una rosie si alta alba ( sau alb si negru), ce semnificau lupta vietii asupra mortii, a sanatatii impotriva bolii si care era purtata in general de persoanele sensibile (copii si fete tinere). Exista credinta, conform careia, aceasta amuleta aducea noroc si fericire.
Va întrebati poate ce mi-a venit sa scriu despre istoria martisorului, ei bine, prietenele mele, care au copii sunt foarte stresate când vine vorba de a cumpara martisor pentru educatoare, invatatoare sau profesoara, diriginta etc. De ce? Sa daruiesti cuiva un martisor trebuie sa fie o plăcere nu un stres si totuși se pare ca e o mare problema cu acest banal, modest martisor. De când martisorul s-a transformat in cadouri costisitoare pentru femeile din viața noastră si de ce?
Poate o sa radeti, dar alt obicei de martisor este datina ca parintii sa lege la 1 martie copiilor sai cate o moneda la gat sau la mana. Scopul punerii sau legarii martisorului este de a avea noroc in decursul anului, sa fie sanatosi si curati ca argintul. Punerea martisorului se facea de regula in zorii zilei, pana nu rasare soarele.
Pe vremea mea, martisorul era un simbol al primaverii care va sa vina, iar realizarea lui era o adevarata opera de arta. Oamenii ofereau cu multa placere de 1 Martie martisoare celor pe care ii iubesc, ca simbol al admiratiei lor, ca respect si stima speciala pentru doamne si domnisoare.
Din pacate, am ajuns sa transformam si acest frumos obicei într-unul comercial, lipsit de fond si sub o forma cât se poate de scumpă si lipsită de sens.
Doamnelor si domnisoarelor, bucurati-va pentru toate martisoarele pe care le primiti indiferent de ce valoare are, iar voi cei care daruiti martisoare, luați aminte la ce ar trebui sa fie un martisor.
Daca vreti sa faceti o bucurie cand daruiti un martisor, cautati-l! Cautati-l in asa fel incat sa insemne ceva! Stiind ca imi doream o casa a mea la un moment dat, o prietena mi-a daruit o casuta din ceramica.
Nu numai ca m-a impresionat faptul ca a avut in mintea ei un coltisor pentru nevoia mea, dar am simtit la momentul acela o puternica motivatie pentru a-mi indeplini dorinta. Si mai mult, pot spune ca este singurul martisor pe care l-am pastrat vreodata.
Aceeasi fata i-a daruit unei alte prietene un elefantel (va veti intreba "ce legatura are elefantul cu traditia martisorului?"). I-a spus ca daca mai mananca foarte mult o sa ajunga intocmai ca acel animalut. Cred ca intuiti ce s-a intamplat. Prietena mea a slabit in anul urmator vreo 10 kg. Incet si sigur.
Asadar, martisorul poate imbraca mai multe forme. E nevoie doar de interes si imaginatie din partea noastra.

19 comentarii:

  1. Bine iti voi scrie la postarile mai noi:-*..trimite-i multi pupici fetei tale..va trimit un martisor de la departare:x...stiu ca poate vei refuza insa mi-ar placea mult sa am id-ul tau..nu sunt o persoana care te streseaza:))si nici nu dau id-ul mai departe JUR dar mi-ar placea sa am idolul meu in lista:x..fara exagerare

    RăspundețiȘtergere
  2. Draguta povestioara! O primavara placuta alaturi de cei dragi si numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu am mess, nu am timp de asta :)
    Pup cu drag si vorbim aici cât vrei tu, sau da-mi un mesaj privat pe facebook si te voi cere de prietena ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc Dina ;)
    O Primavara frumoasa si tie !

    RăspundețiȘtergere
  5. ioana super povestioara...o pot posta si eu la mine pe blog? a fi tare incantata

    ms

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc oricum:-*..o zi frumoasa de martisor..sper sa primesti muuuuulte[eu sunt anonim]

    RăspundețiȘtergere
  7. Ai dreptate Ioana:).Ma bucur mult pemtru aceasta postare si mie imi place martisorul,oricum ar fi,comteaza gestul.Ma bucur ca a venit primavara...E inca frig,dar va veni si caldura.Sper ca venirea primaverii sa ne ajute sa fim mai buni,sa ne bucuram de venirea ei...Este atat de frumoasa...totul vede,frumos,floricele,pomi infloriti,soare frumos...Minunat!!!Te pup si iti doresc mult succes in continoare

    P.S. Foarte frumoasa povestea martisorului:)..De unde o sti?:*
    Alexandra

    RăspundețiȘtergere
  8. Ioana,de martisor daruieste-i colegei tale Nicoleta Luciu o carte!!ca e proasta cu duiumul!!! degeaba e asa frumoasa daca habar nu are sa duca o fraza pana la capat!! sa mai investeasca si in cultura ca in frumusete ajunge! dar se pare ca asta-i singurul ei obiectiv...asa ca, Ioana insista cu MARTISORUL!!

    RăspundețiȘtergere
  9. Ai dreptate Ioana, semnificatia conteaza nu valoarea...cum toata lumea stie ca ador fluturii am primit azi un martziosor in forma de fluturas pe care abia astept sa-l port maine cand merg la facultate:).Sper ca si tu ai primit numai martisoare frumoase.Te pup.
    Cu drag, Diana

    RăspundețiȘtergere
  10. O primavara frumoasa.Ai grija de tine si de Alexandru si de aia mica>:D<.te pup:*

    RăspundețiȘtergere
  11. Sincer, povestea am luat-o de pe net :)
    Am vrut sa vad, înainte de a face postarea, care sunt originile martisorului. Pup

    RăspundețiȘtergere
  12. Am primit ceva martisoare si azi mi le pun pe toate :)

    RăspundețiȘtergere
  13. o primavara fumoasa ..fetelor..pupici

    RăspundețiȘtergere
  14. Foarte frumosa poveste,Iti doresc un martisor cu un pupic,ca in acesta primavara sa ai fericire,sanatate si bucurie de la fica ta si sotiorul tau,pa te puup!!Ioana ai skype??

    RăspundețiȘtergere
  15. nustiam acesta poveste a martisorului interesant:*:*

    RăspundețiȘtergere